Latino y Flamenco Dance

Våra aktuella kurser

Latino y Flamenco erbjuder kurser i salsa, bachata och flamenco.

Här kan du läsa om och inspireras av danserna och kursernas innehåll.

  Salsa

  Salsa har sitt ursprung på Cuba. Dansen har vunnit mycket mark där latino socialdans finns. Grundstegen i salsa spänner över två takter á fyra slag, där dansaren utför sex steg per dessa åtta taktslag. Kärnan i salsamusiken är den så kallade clave-rytmen, som även den spänner över de åtta taktslagen. Salsan spreds över världen och utvecklades i olika stilar på sin väg. Här beskrivs de tre största.


  Salsa cubana

  Kubansk salsa har mycket rörlighet i axlar, rygg och höfter. Dansen är väldigt lekfull. Många gånger används afrocuban moves och afrocuban rumba för att krydda dansen.

  Salsa cubana dansas inte bara i par. Den kan även dansas i ring där flera par deltar och utför de turer som en utropare anger (rueda de casino).


  Salsa linjestil, Salsa On-1
  Här betonas det första taktslaget i musiken. Dansstilen föddes när latino partykulturen och Los Angelesandan slogs samman. Denna salsastil förkroppsligar den tjusiga Hollywoodkänslan och präglas av showmanship. Dansen är stilren, fartfylld och har naturligtvis ”the latin flavour”. Dansstilen kallas även LA style.


  Salsa linjestil, Salsa On-2
  Här läggs betoningen på det andra taktslaget i musiken. Denna stil gick via Caribien till New York och utvecklades främst av dansare med puertorikansk bakgrund. Stilen blev en dynamisk blandning av afro-caribiska rytmer och allt det som storstaden New York erbjöd. Dansen är elegant, flashy, jazzy, funky, casual och mycket mer. Stilen kallas även New York style.


  Kursens innehåll
  Latino y Flamenco har instruktörer med pedagogisk högskoleutbildning som strävar efter att hjälpa dig hitta salsans äkta utstrålning och karaktär. Du bygger din kompetens så att du kan dansa med alla under socialdans, oavsett vilken stil danspartnern dansar. Vi erbjuder salsainstruktion i de tre ovan beskrivna salsastilarna.


  Nivåer

  Vi nivågrupperar deltagarna med hänsyn till var och ens utvecklingsnivå och förutsättningar.


  Nivå 1 (nybörjare) För dig som aldrig dansat salsa eller som vill/behöver befästa eller repetera grunderna. Här får du provar på minst två salsastilar. Eftersom alla kurser anpassas till varje individ, rekommenderar vi att du går nivå 1 minst två gånger.


  Nivå 2 (fortsättning) För dig som har gått minst två terminer salsa hos oss eller likvärdiga kurser hos erkända dansskolor. Här befästs grunderna på riktigt, så att vidare kunskaper kan byggas. Du arbetar med mer avancerade turkombinationer, fotarbete och salsadansteknik. Tanken är att du ska kunna dansa med alla på socialdans, oavsett vilken stil danspartnern dansar.

  Bachata

  Bachata har sitt ursprung i Dominikanska Republiken. Dansen är mycket populär jorden runt där latino socialdans finns. Bachata är sensuell och präglas av passion. Man dansar i par, såväl i stängd som öppen position, det senare med enhands- eller tvåhandsfattning. Dansen innehåller tur- och footworkskombinationer och kan kryddas med bodymovements i form av till exempel extravaganta bodywaves och sensuella hip-rolls. Under dansen kan även så kallade synkoperingar förekomma, där man leker med timingen, vilket ger dansen sin speciella dynamik.


  Kursens innehåll
  Latino y Flamenco har instruktörer med pedagogisk högskoleutbildning. Vårt mål är att du får uppleva njutningen av att dansa bachata, blir trygg i grundstegen och känner passionen för dansens rytmik. Du utvecklar din teknik, lär dig olika turer och får prova på att leka med synkoperingar.


  Nivåer

  Vi nivågrupperar deltagarna med hänsyn till var och ens utvecklingsnivå och förutsättningar.


  Nivå 1 (nybörjare) För dig som aldrig dansat bachata eller som vill/behöver befästa eller repetera grunderna. Eftersom alla kurser anpassas till varje individ, rekommenderar vi att du går nivå 1 minst två gånger.


  Nivå 2 (fortsättning) För dig som har gått minst två terminer hos oss eller likvärdiga kurser hos erkända dansskolor. Här befästs grunderna på riktigt, så att vidare kunskaper kan byggas. Du arbetar med mer avancerade turkombinationer, fotarbete och bachatadansteknik.

  Flamenco

  Flamenco har sitt ursprung i Spaniens Andalusien, som en gång var en en plats där morisk, persisk, bysantinsk och judisk kultur möttes. Då levde romerna i ett stort antal i området, framför allt mellan Sevilla och Cádiz. De satte samman musiken från de olika kulturerna och skapade flamencon.


  Musiken bestod från början endast av sång. Texterna beskrev starka känslor, till stor del alla orättvisor som romerna utsattes för, men också kärlek, glädje och andra sinnesstämningar. Sången ackompanjerades av handklapp, fingerknäpp och stampar. Så småningom tillkom kastanjetter, gitarr och cajon.


  De karaktäristiska sinnesstämningarna visar sig i flamencoträdets olika förgreningar, såsom tangoflamenco, fandango, alegrias, seguiriyas, soleá, bulerias och många fler.


  Kan alla lära sig flamenco?
  Svaret är: ett starkt JA. Alla har flamenco i sig!
  Latino y Flamenco hjälper dig att plocka fram just din flamencokänsla, så att du kan förmedla den utifrån din egen karaktär. Under kursen får du möjlighet att utveckla din teknik och rytmik samt att hitta den rätta flamencoutstrålningen.


  Kursens innehåll
  Att lära sig flamenco i grupp ger dynamik. Gruppen inspirerar och lockar fram var och ens perkussion, det vill säga ”mänskliga slagverk”, för att ackompanjera musiken med klappar, fingerknäpp och stampar. Du övar successivt och metodiskt. Vi har kul tillsammans!

  Huvudmomenten i vår kurs är: rytmik och klapp (palma y soniquete), fotarbete (técnica de pies), kropps-, arm- och handteknik (técnica corporal con braceo y manos) samrt danskombinationer och improvisation.


  Rytmik och klapp (palma y soniquete)
  Du arbetar med din musikalitet och förmåga att tolka rytmen och ackompanjera dansen med palmas (klappar).


  Fotarbete (técnica de pies)
  Du lär dig kombinera klappar med stampar. Du tränar upp din rytmik i tiempo, contratiempo och synkoperingar. Att dansa och stampa som man gör i Andalusien, med salero och duende, skapar den bästa harmonin mellan musiken, golvet och din kropp. Det tar din dans till en annan dimension.


  Kropps-, arm- och handteknik (técnica corporal con braceo y manos)
  Du hittar eller förbättrar den rätta kroppstekniken och arm- och handrörelserna. Under kursen arbetar vi med din känsla för centret. Du tränar upp din kroppshållning, dina danslinjer och får en praktfull scennärvaro, oavsett vilken scen det handlar om.


  Danskombinationer och improvisation
  Som en kontinuerlig del av kursen används danskombinationer som innehåller de grundläggande elementen inom flamenco. Med befästa grundelement kan improvisationen blomstra!


  Med Latino y Flamencos kurs blir du mer och mer medveten om din inre flamencokänsla. Alla är olika och var och en har sin känsla och tolkning av flamencodansen. Du lär dig skapa din egen och unika danspersonlighet. Karaktären i dansen är grunden, men substansen står du för.
  Olé!